Arkitektens ord.

Karlavagnen är ritat av Semrén & Månsson en arkitektbyrå med gedigen och mångårig erfarenhet av att rita såväl hela stadsdelar som enskilda bostadsprojekt. Projektet Karlavagnen blir ett fint tillskott till stadsdelen Sörböle, precis söder om centrala Skellefteå. Redan vid Parkbron över älven syns de två orangerier på taket som lyser upp i mörkret och bildar vägledande lyktor.

Interiören

De interiöra materialen är, likt de exteriöra, valda med samma omsorg, känsla för platsen, arkitektoniska värden och utvalda att hålla över tid. Varma och ljusa lugnande toner, genomgående trägolv i ek och stora fönsterpartier gör att lägenheterna upplevs som ett hem, skapta för alla.

Exteriören

Äkta naturmaterial som tegel, smidesräcken, sten och trä används i stor utsträckning för att ge huset lång livslängd och ett tidlöst utseende. Tegelstenar muras upp i gammal hantverkstradition. Mönsterbildning och reliefer i murningen ger huset extra utsmyckning och karaktär.

Upplevelsen av en mer mänsklig skala i det ”nya” gaturummet förstärks genom att dela upp volymen i mindre sektorer – en hög sockelvåning med helglasade entréportar i trä och en spansk balkong som sträcker sig längs allén. Förebilden för denna typ av balkong hittar vi i Sydeuropa med plats för att ta ut en stol och dricka morgonkaffet eller odla kryddor. En balkong som skapar kontakt mellan den enskilda bostaden och den omgivande stadsmiljön vilket bidrar till att gatan får mer liv.

Innergården

En grön och solig innergård på ett upphöjt terrassbjälklag skapar en tydlig gräns mellan det offentliga rummet och de boendes gemensamma utemiljö. Balansen mellan privata uteplatser och sociala umgängesytor definieras med växlighet och bersåer formade av träspaljéer. I det gemensamma gårdslandskapet ska de boende kunna fika, leka, koppla av eller kanske äta en gemensam middag med grannarna.

Gemensamma takterrassen

De uppglasade trapphusen för en upp till ett taklandskap i naturmaterial med mjuka former, där de boende har tillgång till en gemensam takterrass med en härlig utsikt över staden. Omfamnad av träspaljéer, orangerier och vildvuxen växtlighet bjuds det till vila och sociala möten året runt.